среда, 1. фебруар 2017.

Budi odličan učenik u 5 koraka!

Ovih dana sam toliko prebukirana obavezama i jedva stižem da posjetim blog, ali danas sam odvojila malo vremena da napišem post. Iako nisam pisala četiri dana, meni se činilo kao godina. Ja sam odličan učenik, do šestog razreda sam imala sve petice ali sad imam par četvorki. Možda mislite kako to i nije neki uspjeh u osnovnoj školi, ali itekako jeste. Ja sam osmi razred a kod nas ima devet razreda, čisto da znate. U mom razredu postoji mnogo učenika koji se uopšte ne trude zbog škole i ništa ih ne interesuje, ali znam da kad bi se malo potrudili da bi sigurno uspjeli biti odlični. Treba ih samo motivirati za učenje. Meni je uvijek škola bila jako bitna i nisam bila jedna od onih učenika kampanjaca, jeste mi se nekad desilo da mi se nakupi nekoliko lekcija ali rijetko. Želim da upišem gimnaziju i kasnije neki dobar fakultet. Još nisam sigurna šta želim biti u životu, ali vjerovatno ću u srednjoj steći želju za nekim zanimanjem. Želim da pređem na temu ovog posta, napisala sam pet koraka koje će vas sigurno motivirati i uz ove savjete ćete sigurno biti odličan učenik!




1. PRATI NASTAVU! 

Znam da je mnogo zanimljivije pričati sa drugarima ili igrati igrice na telefonu, ali nekad je stvarno veoma važno pratiti na času, posebno kada su u pitanju matematika ili fizika. Vjerujte mi, mnogo lakše ćete shvatiti lekciju ako slušate nastavnika dok objašnjava. Kada izostanete sa nastave uzećete svesku od drugarice i prepisati lekciju, ali nećete je baš shvatiti kao što bi shvatili kada bi bili na času. Znam da rijetko pratite nastavu, možda vam se spava ili vam je simpatija na mreži a on je bitniji od časa, ali ovo vam govorim iz dobre namjere. Ne želim da zvučim kao zabrinuta mama, ali to je mnogo bitno za ocjenu i sveukupno obrazovanje.






2. PIŠITE LEKCIJE! 

Vjerujem da i kod vas nastavnici diktiraju ili napišu na tablu sve ono najbitnije iz lekcije, pa vi morate da prepisujete. Možda vam se to čini potpuno besmisleno zato što sve imate u knjizi ali će vam biti mnogo lakše učiti. Nemojte se pitati zašto će biti lakše, zato što kada učite iz knjige možete čitati iz sveske da znate šta je najbitnije a usput dodate i nešto iz knjige, i to će biti savršeno naučena lekcija. Ovo govorim za predmete kao što su geografija, istorija i biologija, naravno i još neke.



3. ORGANIZUJTE VRIJEME! 

Najlakši način da organizujete vrijeme jeste planer. Možete ga napraviti od obične sveske a možete ga i kupiti u knjižari. Nisam koristila planer do ove godine, i mogu vam reći da mi stvarno pomaže u organizaciji. Redovno zapisujem svoje obaveze, pa zapišem da li sam izvršila tu obavezu ili ne. Zapisujem i ocjene, a naravno i zapišem datum kontrolnog ili usmenog ispitivanja. Nekad kada mi se crta, uđem na We heart it i dobijem inspiraciju za crtež i odmah se bacam na posao. Sviđa mi se kako sam uredila svoj planer, možda jednom napišem post o mom planeru.






4. UČITE NA VRIJEME! 

Ovo je možda i nahvažnija stvar što se tiče učenja. Ja nisam kampanjac i nikad nisam bila, volim da naučim sve lekcije na vrijeme i onda pred kontrolni samo ponovim sve. Čim dođem kući zapišem u svoj planer koju smo lekciju radili i iz kojeg predmeta, i zapišem da je moram naučiti. Kada krenem sa učenjem i zavirim u svoj planer sjetim se da moram naučiti lekciju i odmah je naučim. Nekad stvarno nemam.motivaciju za učenje dok nekad imam mnogo. Ovih dana od kada je krenula škola imam mnogo motivacije za učenje i ocjene su mi odlične. Nadam se da mi ta motivacija neće nestati haha. Kao što sam već rekla, uvijek učite lekciju isti dan kada ste je radili i nećete imati problema!


5. UČITE SA RAZUMIJEVANJEM! 

Ovaj korak je takođe mnogo važan. Svaki predmet morate učiti sa razumijevanjem, dobro osim istorije, nju je nemoguće naučiti a da nije napamet. Dobro, ali što se tiče ostalih predmeta uvijek morate učiti sa razumijevanjem a ne napamet. Znam dosta učenika koji svaku lekciju nauče od riječi do riječi kao što piše u knjizi a onda kasnije kada dođe kontrolni oni je zaborave. To nije najbolji način. Ako ne razumijete nešto, a to nam se svima desilo bar jednom u životu, pitajte nekoga da vam objasni ili potražite pomoć na internetu. Internet ne mora služiti samo za društvene mreže, preko njega možete naučiti mnogo zanimljivih i korisnih stvari. Ja naprimjer učim strani jezik preko aplikacije i za sad mi dobro ide.








Ovo su koraci koje ja primjenjujem u svom školskom životu, i odličan sam učenik kroz cijelo školovanje. Ako želite da postanete odlični učenici ili da imate prosjek 5.0 pročitajte ove savjete i shvatite ih ozbiljno, jer su stvarno korisni. Ponosna sam na sebe što sam najbolji učenik u razredu, i nadam se da me ta "titula" neće zaobići i ove godine. Mrzim kad me nazivaju štreberkom, a svi mi odlični učenici to često doživljavamo, ma da njih uopšte ne treba slušati. To što su oni ponosni na to što padaju iz tri predmeta to je njihov problem, iako uopšte nisu ispali kul kao što oni žele. Takvi učenici su me oduvijek nervirali. Zar nije bolje imati znanje, pa kasnije završiti dobar fakultet i naći dobar posao koji će biti dobro plaćen nego biti propalica. Ne želim da se puno miješam u tuđe živote, neka svako radi ono što želi, to nije moja stvar. Pa nadam se da vam se današnji post svidio. Do sljedećeg kuckanja. :)



Vaša Anja! :*

6 коментара:

  1. Odličan post. Jako poučan i kreativan, prvi puta čitam bas o ovakvoj temi. Uživala sam čitajući ovaj post.

    Posjeti moj blog bilo bi mi drago: http://stroongana.blogspot.hr/?m=1

    ОдговориИзбриши
  2. Napisala si sve najvažnije 'korake' za odličan uspeh. Ja bih dodala još volju ili upornost, jer ako si nezainteresovan-džaba sve. :)

    Milica.lt.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  3. Korisne ideje, super post :)
    Zapratila sam te, bila bih ti jako zahvalna ako bi uzvratila!

    http://ablogfullofmagic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши