уторак, 19. септембар 2017.

Kako učim istoriju? #BTS

I dobrodošli u posljednji post sa oznakom #BTS, nadam se da ste uživali u kolekciji tih postova jer ih je bilo zaista mnogo, četiri. Naravno, ovo je bio sarkazam, a ja jednostavno bez njega ne mogu. Planirala sam da ih bude mnogo više, ali imala sam mnogo stvari koje sam morala da uradim. Uostalom, tu je bila i ekskurzija na kojoj sam se stvarno savršeno provela. Nikada je neću zaboraviti, to je bilo zaista predivno iskustvo. Jedina zamjerka mi je bila na našu sobu, jer nije bila pretjerano opremljena i čista. Ekskurzija zaslužuje jedan poseban post, te se nadam da ću ga napisati u skorijem vremenu. Škola je počela i već imam gomilu obaveza, provela sam danas gotovo četiri sata učeći. Znate i sami da se u ovom periodu rade nove lekcije, pa odmah nakon toga slijede ispitivanja i kontrolni radovi. Neću previše da se žalim. Ove godine se moram mnogo potruditi oko učenja i male mature da bih upisala željenu srednju školu. Oh, imam jednu novost koja vam nije toliko važna, ali meni jeste. Mi još uvijek ne znamo da li će nam uvesti malu maturu ove godine po prvi put, javiće nam tek u januaru ili februaru. Do sada smo imali samo eksterno vrednovanje koje se nije računalo za srednju školu, ali ove godine uvode u neke škole u Republici Srpskoj malu maturu čiji će se bodovi računati za srednju. Nadam se da nećemo biti toliki baksuzi pa da nas izaberu, ali... vjerovatno hoćemo. Kada samo pomislim koliko ću samo morati učiti, pa evo već mi mrak pada na oči. Da vas ne bih gnjavila previše o tome jer to nije vaš problem, mogli bismo preći na temu današnjeg posta. 




Podijeliću sa vama svoj način učenja istorije, jer po meni je to najteži predmet i uvijek najduže učim upravo istoriju. Mislim da većina vas ovako uči istoriju. Kada sam bila u nižim razredima moje učenje tog predmeta je bilo drugačije nego sada. Pokušavala sam sve da naučim napamet i uopšte se nisam udubila u čitanje lekcije da bih je shvatila, nego sam samo onako čitala radi reda. Naravno, to je prouzrokovalo nekoliko uzaludno provedenih sati. Ja sam to sve naučila napamet, ali već nakon sedmicu dana moje znanje te lekcije je izblijedilo. Nikada nemojte da učite ovako kao što sam ja nekada, jer oduzima mnogo vremena a i teže je. Prije godinu ili dvije sam valjda napokon došla pameti, te sam se zapitala vrijedi li učiti sve napamet. Zapitala sam se postoji li nešto lakše što mi neće oduzimati previše vremena. Tako sam ja isprobavala razne načine učenja, a sada ću podijeliti sa vama onaj koji meni najviše odgovara. Prvo što uvijek uradim je da pročitam lekciju ali kao neku priču, pokušavam da lekciju čitam kao kada čitam knjigu. Udubim se u čitanje i sve povezujem kao priču. Lekcija tako postaje mnogo zanimljivija. U glavi također zamišljam slike tih događaja, ali to radim tokom učenja svih predmeta. Nakon što sam pročitala lekciju ja ne podvlačim najbitnije, nego pokušam da ispričam ono što sam zapamtila. Zatim čitam dio po dio, i tako pričam ono što sam zapamtila ali ne baš sve kao što piše u knjizi. Nakon svakog naučenog dijela ja ponovim sve i tako mnogo bolje upamtim, i na kraju kada sve naučim ponovim nekoliko puta. Otkako sam počela da praktikujem ovaj način, shvatila sam koliko mi manje vremena treba za jednu lekciju. Lekcija je naučena već za petnaest minuta do pola sata. I kada shvatim da veoma dobro znam tu lekciju slijedi još jedan zanimljiv korak, a to su pitanja. Na papiriće napišem pitanja, a u svesku odgovore, te izvlačim pitanja i odgovaram i zatim u svesci provjerim da li je tačno. Ovo ne radim baš svaki put, ali veoma često praktikujem to.




Nemojte pomišljati da ostale predmete učim napamet, naravno da ne, odavno sam prevazišla to. Ali nijedan predmet ne mogu učiti baš kao što učim istoriju, jer drugi predmeti su mi nekako drugačiji i lakši. Naprimjer biologiju ne mogu zamišljati kao priču, nego moram učiti od čega se sastoji ćelija, u koju grupu riba spada šaran itd. Definicije iz fizike ne možete da ne naučite napamet, naravno da možete malo da promjenite ali to je uglavnom slično kao u knjizi. Lekcije iz vjeronauke, muzičkog i likovnog su takođe istorija te ih učim na isti način. Postoje razni načini učenja i pokušajte da pronađete onaj koji vam najviše odgovara. 




Kako vi učite istoriju?


Instagram: @anjaxly
E-mail: anjasland@gmail.com

8 коментара:

  1. Znam kakav je to osećaj, jer i sama idem u osmi. Još uvek nam nije bila ekskurzija, tako da, za sada učimo.
    Meni istorija i nije toliko teška jer je na neki način i volim. Ovaj način je odličan! Kao i sam post, takođe. ♥

    heresuniquegirl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post! Ja obožavam povijest, samo skratim lekcije u neku bilježnicu i to naučim, nije mi baš posebno teška. Što se tiče male mature, kod nas (hvala Bogu) toga nema, ali nam očito vraćaju ocjene na polugodištu (nisam oduševljena, ali što se može..). :)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
  3. Interesantan post. :) Ja imam nazovi- nastavnika istorije, ne ume da nam predaje (samo čita iz knjige na času), ne zna ništa o istoriji dok ne pročita (pa ni tad), kad pita, pola ne sluša, ili ne daj Bože da ne izgovoriš nešto kako se njemu na ćefi itd. Iskreno, najlakše mi je da kada radimo neki događaj, nađem film o istom i tako zapamtim. Pre i nakon gledanja pročitam lekciju zbog godina i sličnih detalja. Pre sam pisala na papir/ svesku i onda to učila polu- napamet, tj. na neki način vizuelno. Sećam se gde je šta bilo na papiru/ svesci i tako to. Mada, to se vrlo brzo zaboravi. Jeste kraće, ali ne znam sad ni da beknem pet činjenica o Kralju Milutinu, dok Kosovski boj, manje- više znam. Da... već si ukapirala da nemam veze s istorijom, ali ok. Ionako odgovaramo jednom u mesec- dva. Jedino me muči matura... Ja je imam i moraću da se ubijem od spremanja istorije (mada i svega ostalog osim srpskog) za istu. :P

    My blog: Ana's blogger life

    ОдговориИзбриши
  4. Ja ne znam da ucim napamet ahaha i nikada nisam ni mogla tako jednistavno ako sam na casu razumela gradivo kuci ga samo prpcitam i to je nauceno a ako nisam onda idem kao i tvojom metodom... spajam kreativnost i ucenje i uvek se isplati.... osim kad je matematika u pitanju tu pola sata provedem u molitvama...



    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши