петак, 11. август 2017.

Kakve blogove ja najviše volim?

Da li vam je poznat osjećaj kada vidite da je jedan od vaših omiljenih blogera izbacio novi post? Čim ugledate naslov odmah znate da ćete mnogo uživati u postu, i da će vas inspirisati. Sigurna sam da imate barem jednog blogera koji vam izmamljuje osmijeh na lice svakim novim postom. Da, ja ih imam mnogo više od jednog. Svakim danom sve više osoba uplovljava u blogosferu i te osobe možemo podijeliti u samo dvije grupe, talentovani i netalentovani. Talentovani blogeri su oni koji pišu iz srca, ne zanima ih popularnost, oni su tu samo zbog jedne strasti, prema pisanju. Netalentovani blogeri su oni koji pišu kratke postove, a to su pretežno wishlist-e. Otvorili su blog samo da bi ostvarili saradnje i dobili besplatne stvarčice. Želim samo da kažem da takve blogove izbjegavam u širokom luku, jer nimalo nije zanimljivo da svaki drugi post na blogu bude lista želja sa nekog sajta. I mogu vam reći da se sigurno većina talentovanih blogera slaže sa mnom, niko ne voli blogove koji su otvoreni iz želje za besplatnim stvarima. Ako stvarno želite da postanete dobri blogeri, počnite da pišite o originalnim temama. Pišete o nečemu što do sada niste vidjeli ni na jednom blogu, i ja vam garantujem da ćete uspjeti. Pod pojmom uspjeh ne svrstavam novac, nego podršku i ljubav od strane vaših prijatelja i drugih blogera. Kada neko izgovori vaše ime, odmah će svi pomisliti Jao, pa to je ona djevojka koja savršeno piše i uvijek je originalna. Nemojte sada da pomislite da ja za sebe smatram da sam savršena u blogovanju. Ja svoje postove smatram dobrim, ali znam da nisam ni blizu savršenom. Još uvijek treba da učim o svemu, da pročitam još mnogo knjiga, napišem još mnogo tekstova i naučim dosta stvari o izgledu bloga. Nisam ni blizu savršenom, ali meni se moji postovi dopadaju i zadovoljna sam svojim umijećem pisanja. Svako ima pravo na svoje mišljenje, te ima pravo i da kaže da mu se moj blog ne sviđa. To mi nimalo ne smeta. Znam da ima i onih kojima se dopada, i veoma sam zahvalna svima. Da ne bih previše dužila, želim da stvarno započnem temu ovog posta. Ako vas zanima šta to sadrže blogovi koji se meni najviše dopadaju, nastavite da čitate.




1. Originalni postovi


Nešto što najviše cijenim kod dobrih blogera je originalnost. Volim kada neko piše o nečemu što mi do sada nikad nije palo na pamet, jednostavno najviše uživam u tim postovima. Ne kažem da svaki post mora biti takav, i to bi sigurno postalo dosadno. Između se uvijek mogu naći pregled mjeseca, recenzija filma ili knjige, obilazak nekog mjesta ili po koji savjet. Sada je počela sezona back to school postova, te se rijetko može smisliti originalan post na tu temu. To vam govorim jer ne mora gotovo svaki post biti skroz originalan da bi se meni blog svidio, ali bitno je da većina njih bude. Na početku blogovanja sam često pisala postove koji su viđeni već dosta puta, ali kasnije sam shvatila da je originalnost najvažnija stvar koju blog mora da sadrži. Inspiraciju možete pronaći na raznim društvenim mrežama, ali i u realnom životu. Toliko je događanja napolju koji u vama mogu probuditi inspiraciju za novi, originalan post.



2. Fotografije koje je uredio sam bloger

Na blogu volim da vidim fotografije koje je sam bloger fotografisao i uredio. Uopšte nije bitno da li je fotografisano telefonom ili kvalitetnim fotoaparatom, bitno je da je dobro fotografisano i uređeno. Ne volim vidjeti dobar i kvalitetan post, a fotografije sa interneta. To ne znači da ću odmah izaći iz posta, nego da ću biti blago razočarana i da mislim da dobar post zaslužuje i dobre fotografije. Ako mislite da imate mnogo lošu kameru, pokušajte da uredite fotke na aplikacijama poput VSCO ili Snapseed ili posudite od nekog telefon sa boljom kamerom. Meni je samo bitno da fotke nisu preuzete sa interneta, iako sam i ja to prije radila. Kasnije sam shvatila da mnogo ljepše izgleda kada u post ubacim svoje fotke, zapravo cjelokupan post izgleda mnogo kvalitetnije.




3. Jednostavan izgled bloga


Ono što ne volim kod izgleda bloga je previše šarenila. To je ono što ne volim nikako. Najviše volim kada se na baneru nalazi samo ime bloga napisano nekim lijepim fontom, i možda samo jedna tumblr sličica ispod ili pored. Volim kada je sve na blogu pregledno i jednostavno, ne volim previše boja na jednom mjestu. Čak se i dok čitam post osjećam ljepše kada je izgled jednostavan. Možda neko od vas više voli da mu blog bude pun boja, i to mi nije presudno da li ću postati čitalac nekog bloga. Ako mi se sviđa sve osim izgleda, sigurno ću zapratiti blog. Na početku blogovanja nisam imala pojma o uređivanju banera, dok sada znam mnogo više o tome. Još uvijek nisam sasvim zadovoljna izgledom, ali potrudiću se da budem.



4. Potpuno iskreni blogeri


Stvar koju mnogo cijenim kod blogera je iskrenost. Volim kada neko iznese potpuno iskreno mišljenje o nekoj temi na blogu, nebitno kakvo ono bilo. Također volim kada se bloger predstavi potpuno iskreno, bez povećanja godina ili nekakvog uljepšavanja. Nije bitno koliko godina neko ima ako se bavi onim što voli, i ako je ta stvar stvarno za njega. Ja ću napuniti četrnaest godina za dva mjeseca, i ne zanima me ako neko misli da sam previše mlada za blog. Volim da čitam, i iz te ljubavi se rodila još jedna, prema pisanju. Otvorila sam blog zbog te ljubavi, i volim što jesam. Definitivno ne znam šta bih da nisam otvorila blog, to je za mene bio pun pogodak. Savjetujem vas da na blogu budete iskreni, i ako odlučite da pišete neanonimno nemojte se lažno predstavljati.





5. Blogeri koji su raspoloženi da vam nude savjet

I poslednja stvar koju cijenim kod nekog blogera je druželjubivost. Volim blogere koji će mi se zahvaliti na lijepom komentaru, koji će mi odgovoriti na e-mail i koji će mi ponuditi savjet ako mi nešto nije jasno. Također volim kada preko posta na neki način komuniciraju sa čitaocima, if you know what I mean. Ovo je ustvari veoma važna stvar koju bloger mora da posjeduje. Nije lijepo kada vas neko pohvali, a vi nećete ni da se zahvalite. Shvatam da postoje blogeri koji imaju mnogo komentara i poruka te ne stižu da odgovore na sve. Ali najviše me privlači bloger koji odgovara na pohvale i kritike, i pomaže drugim manje iskusnijim ako je to potrebno.




Završih i sa današnjim postom, a imala sam veliku potrebu da ga napišem. Čitala sam post o blogovanju nekad i sad, te mi je došla inspiracija za ovo. Shvatili ste i sami, ono što mi je najbitnije su ipak originalnost i druželjubivost. Nije da mi ostale stvari nisu bitne, ali ove dvije bih ipak izdvojila. Ono što sam još htjela da dodam jeste pravilno pisanje bez gramatičkih grešaka, ali to se naravno podrazumijeva pa sam odustala. Blog u koji ću se učlaniti ne mora posjedovati sve ovo, ali sigurno je da ću se prije učlaniti u onaj što posjeduje. Kao što sam pomenula na početku posta, talentovani blogeri su oni koji pišu zbog ljubavi prema pisanju. To vi svi znate, ali također znate da je takvih sve manje. Žao mi je zbog toga, ali ipak znam da ih još ima. Svi oni koje pratim su po meni veoma dobri blogeri. Čim ugledam da se pojavio blog koji posjeduje sve ove stvari iz posta učlaniću se, nebitno je koliko ima čitaoca. Osjećam se veoma lijepo kada vidim da je u blogosferu uplovio još jedan kvalitetan i talentovan bloger. :)



Instagram: @anjaxly 
E-mail: anjasland@gmail.com 

26 коментара:

  1. Odličan post, slažem se u ooogromnoj meri sa tobom i takođe moislim da imaš odlične postove i da me još ni jednom nisi razočarala po pitanju ideje posta <3 <3 I sigurna sam da će ovaj post pomoći mnogim novim blogerima jer će saznati šta je poželjno a šta da izbegavaju <3


    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши
  2. Baš lijep post privukao me naslov, a kraj oduševio (dio gdje kažeš da si čitala post o bloganju nekad i sad hahah ja ono omg to je moooj post xD) drago mi je da te inspirirao da pišeš na ovu temu. Slažeš se dosta s tobom, također volim jednostavan dizajn i slike na blogu kad su originalne tj one koje uslika bloger ali opet ponekad ovisi o temi kakve češ slike staviti, ne možeš uvijek svoje jer nekad pišeš o temama za koje ne možeš uslikati prikladne fotke npr, ali mislim da što više ima slika koje bloger sam uslika to blog ostavlja ljepši dojam u očima čitatelja. Također originalni postovi su strašno bitna stvar, u zadnje vrijeme sve se više trudim imati postove sa originalnom temom ili ne baš tako učestalom temom jer ipak čemu čitati nešto što se stalno ponavlja. :)
    Imam novi post pa ako hoćeš baci pogled.
    -Sara

    https://vremenskiputnik.blogspot.hr/2017/08/kisa-meteora-zvana-suze-sv-lovre.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa naravno da me tvoj post inspirisao jer je predobar! :D
      Slažem se da ne možeš baš uvijek uslikati fotke prikladne za temu posta, ali što više originalnih to bolje. :) <3

      Избриши
  3. Veoma interesantan post, Anjice! Slozila bih se gotovo oko svega sto si i sama navela! Inace, prvi put sam na tvom blogu i moram reci da mi se izistinski dopao tako da sam se uclanila, i nadam se skorijem druzenju.

    Visit me, and follow. See you soon. Maleficent

    ОдговориИзбриши
  4. Slažemo se oko svega. međutim, ja preuzimam slike sa neta jer ponekad nemam odgovarajuće slike na određenu temu, i smatram da je bolje da preuzmem sliku sa interneta koja odgovara temi nego da stavim nešto skroz suprotno. Međutim u poslednje vreme trudim se da više fotografišem. :)

    My blog: Ana's blogger life

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa i to je dobro, ali meni je mnogo ljepše kada u post ubacim svoje slike. Mislim da se uvijek može uslikati nešto bar slično. Inače, drago mi je što se slažemo u skoro svemu. :D <3

      Избриши
  5. Slazem sw u potpunosti Drake i ja sami svoje slike pravimo i izgleda da smo jedini koji imamo ovakvu vrstu bloga i bas kao sto si rekla daleko od savrsenog ali trud se isplati !
    Novi post ➡ http://hisandherway.blogspot

    ОдговориИзбриши
  6. Slažem se u potpunosti oko blogova sa saradnjama. U širkom luku izbegavam postove sa takvom tematikom. Inače svi saveti su odlični ♥

    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
  7. Blog sam počela iz jednog jedinog razloga - ljubav prema pisanju. I pretpostavljam da je to razlog otvaranja mnogih iskrenih blogera. Podržavam ovo za wishliste i sponozorisane postove, ali moram da naglasim da na svom blogu objavim jednu wishlistu ukoliko mi se baš dopada sajt i ukoliko baš želim suradnju. Ukoliko mi je potreban neki prijedlog za obući, ili za kupiti, pogledam neku wishlistu no jako rijetko. Podržavam tvoje mišljenje o tome da se na blog treba učlaniti ukoliko ti se sviđa i da ne trebam obraćati pažnju na broj pratioca. Savršeno napisano!♥

    https://sosihappylife.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da je u redu da ponekad objaviš wishlistu, ali ako je skoro svaki post takav onda to nije u redu. Hvala ti mnogo! ❤

      Избриши
  8. Zanimljiv i drugačiji post!
    Blog je moja ljubav prema pisanju i stvarno je jedno divno iskustvo,žao mi je što recimo mnoge blogerice nakon nekog vremena posvete vrijeme samo suradnjama.Znam da je to posao,ali gubi se tu ta ljubav! :)
    Uniquisi

    ОдговориИзбриши
  9. Slažem se u potpunosti sa tobom,nažalost danas je sve više blogera kojima je cilj samo dobiti nešto besplatno i tako uništavaju svoj blog.Wishliste su mi uredu,ali da se to radi barem jedanput u mjesecu,jedanput u 2 mjeseca to mi je sasvim uredu međutim, kad to postane post koji se može očekivati svake sedmice jednostavno se gube čitaoci.
    Sviđa mi se tvoja ideja za ovaj post!♥

    Bella Place.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sasvim je ok ponekad ubaciti wishlistu, ali kada to bude previše često znači da će sve manje osoba pratiti taj blog. :)
      Hvala ti!

      Избриши
  10. Tvoj blog mi je trenutno među favoritima. Sviđa mi se što ima puno teksta i ne stavljaš hrpu slika koje sve izgledaju isto. Osvježavajuće je vidjeti blog koji nije kao svi ostali.

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan post, veoma si kreativna! 💕💕

    https://aandymm.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  12. Ovaj post je skroz originalan i razlikuje se od ostalih! Mogu reći da dijelim mišljenje sa tobom u sve i jednoj stavci, skroz si to dobro objasnila.. Također, slike su ti divne i ja tek sada primjećujem tvoj blog, zapratila sam te:) ♡
    messy hair and hot coffee

    ОдговориИзбриши