петак, 17. март 2017.

Najljepši dan u sedmici

Vrijeme se napokon proljepšalo, napolju je savršena temperatura. Proljeće mi je poslije ljeta omiljeno godišnje doba, jer se tad sa velikim veseljem opraštamo od duge i hladne zime koja nas je pratila mjesecima. Ne vjerujem da vama nisu dosadile svakodnevne temperature ispod nule, ili samo nekoliko stepeni iznad. Proljeće kalendarski još nije stiglo, to će biti za dva dana koliko ja znam. Zima se stvarno odužila, te drveće još nije olistalo ni procvjetalo. To je meni, velikom ljubitelju proljeća, stvarno teško palo. Kako da napravim prelijepe i šarene fotografije ako je napolju tmurno? To je naprosto nemoguće. Ne brinite, ne volim proljeće samo zbog fotografija. Moje raspoloženje se mijenja na bolje kada je sunčano vrijeme. Smatram da je to proljeće stvarno prelijepo godišnje doba. Oh, pa ja sam naprosto zaboravila o čemu pišem, tema posta nije proljeće. Tema posta jeste najljepši dan u sedmici. To je naravno petak. Da, dan koji svi mnogo obožavamo, a i imamo razlog za to. Petak je zadnji radni dan, i školarcima slijedi dvodnevni odmor, a i nekim odraslim osobama koje idu na posao. Napokon počinje taj dugoočekivani vikend. Radna sedmica stvarno dugo traje, to moramo priznati. Sto puta mi se desi da sam uvjerena da je sutradan četvrtak a ustvari bude srijeda, a onda shvatim koliko mi je još ostalo dana do vikenda, i rastužim se. 






Sada kada bih pitala bilo kojeg školarca, bio on u osnovnoj ili srednjoj školi, zašto voli petak, on bi ponudio očekivani odgovor. Zato što se tada završava školska sedmica, pred sobom ima vikend i mnogo slobodnog vremena, osim ako naredne sedmice nema kontrolnih više nego dana. Petak je stvarno predivan dan i sama to priznajem. Čim dođem iz škole odmah razmišljam šta bih mogla da radim da iskoristim to slobodno vrijeme koje imam. Gledam seriju, kuham, šetam sa prijateljicama, čitam knjigu ili nešto drugo. Tog dana se u potpunosti trebamo opustiti i raditi šta želimo, ali tek kad dođemo iz škole ili sa posla. Većina tinejdžera naveče izlazi u klub ili odlazi u neku pekoteku sa društvom. Ja svakog petka naveče odlazim u šetnju sa svojim prijateljicama, to nam je postala navika. Više se ni ne dogovaramo, već znamo da u pola sedam treba da se nađemo u centru. Uvijek navratimo u neku pekoteku da nešto gricnemo, i uvijek se mnogo dobro zabavimo. Petak je stvoren za odmor. Petak je dan kada ne treba da mislimo o školi i drugim obavezama. Zašto ne bismo barem taj jedan dan sebi odvojili za uživanje? Učenje može da se ostavi za vikend, imate 48 sati da sve naučite. Ne vjerujem da će vam zafaliti vremena. Petak je dan kada treba da maksimalno uživamo. Ne morate se složiti sa mnom, možda neko ipak ima želju da petkom izvrši obaveze pa da ima cijeli vikend slobodan. Nije ni bitno da li se slažete sa mnom, moje mišljenje je da je petak dan za uživanje. Tada treba da uradimo ono što nismo mogli da radimo tokom sedmice. Napokon imate malo vremena da odgledate nekoliko epizoda serije, da pročitate tu knjigu koja vam stoji već sedmicama na polici i da se napokon družite sa prijateljima bez mišljenja o školi. Osoba sam koja izvršava svoje obaveze redovno, ali ipak sebi priuštim jedan dan kada o tome neću razmišljati jer imam vikend pred sobom. 







Današnji petak je stvarno prelijep, vrijeme je sunčano i temperatura je viša nego prethodnih dana. Obožavam da ovakvim danima izađem napolje i samo posmatram prelijepu prirodu. Dobro, nešto se mora i fotografisati, kao što vidite na mojim slikama na instagramu. Ja živim u malom gradu, i ovde nema onih prelijepih zgrada koje su raj za svakog ko voli fotografiju. Zato njih mogu fotografisati samo kada odem u neki veći grad. Ali ja inače najviše volim da fotografišem prirodu, nebo, zgrade, vrata, knjige i sve one ostale stvari, znate i sami. Zimi više volim da mi je feed na instagramu tamniji, dok tokom proljeća i ljeta želim da on bude šaren, pun veselih boja. Jednostavno budem srećnija i pozitivnija. Sunčani petak je najljepši dan koji možemo zamislti. Završavamo sa školom bar na dva dana i možemo raditi šta želimo. Naravno da nemamo baš svi priliku da uživamo petkom, svi se mi razlikujemo. Neko možda ima previše obaveza koje mora izvršiti, a neko je depresivan i petkom samo želi da sluša tužnu muziku i plače. Ja se nadam da takvih ljudi nema mnogo, jer uvijek treba biti pozitivan. Pa dragi moji, uživajte u ovom prelijepom danu, radite šta god želite jer ovaj dan je kao stvoren za uživanciju. :)


Instagram: @anjaxly
Email: anjasland@gmail.com

6 коментара: